Jak být druhým pozitivním zážitkem ?!

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

Kastner_LehSurikata

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě i mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

Je fascinující jak ve stínu obrovských hor Himaláje stejně nejsilněji vnímáte jako skutečný zážitek prostotu a záviděníhodnou opravdovost života místních obyvatel. Buddhismus a každodenní modlitby za štěstí a spokojenost lidských bytostí na celém světě jen podtrhují odlišnost a rozdílnost vnímání světa a života oproti naší západní rychlošroubovici adrenalinu, materialismu a stále vyšších výkonů.

O svých zážitcích, výuce na místní škole v Mulbekhu a setkáním s filosofií života, kterou asi nejsme schopni opravdu nikdy pochopit vyprávím na firemních akcích, veřejných přednáškách a před několika dny i budoucím učitelům na pedagogické fakultě. Odlišnou zkušeností oproti jiným pro mne byla právě přednáška a možnost své pocity a názory konfrontovat s lidmi, profesionály, kteří budou vychovávat a určovat životní hodnoty mých/našich dětí

Je těžké se smířit s tím, jak moc jsme v pasti výkonu, hledání autority a budování systému, pomocí kterých vyselektujeme ty nejlepší, vyhodnotíme, kdo splňuje a kdo ne. Snad se mi alespoň v několika studentech podařilo probudit myšlenku, že být někomu pozitivním zážitkem je tou základní hodnotou a životní výzvou nás všech - a učitelům o to více. Zkuste se každý den sami sebe zeptat, kolika lidem jste byli ten den pozitivním/příjemným zážitkem.

Autor: Jiří Kastner | neděle 24.11.2013 0:05 | karma článku: 8,23 | přečteno: 305x