Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrovolnictví, meditace, koučink a česká mentalita

Mgr. Jiří Kastner, MBA, kouč a mentální trenér společnosti KASTY.CZ strávil 5 týdnů v severní Indii, Himalájích, Ladakhu, Kašmíru a Malém Tibetu.  Tak jako jsou tyto oblasti krásnou směsicí kultur, náboženství a přírodních podmínek, tak i jeho cesta a dalších členů týmu firmy KASTY.CZ měla několik cílů:   I.  Vedení výuky na místní škole v Mulbekhu jako forma firemního dobrovolnictví s týmem Brontosauři v Himalájích. II. Meditace, osobní rozvoj, mentální trénink a nové podněty pro koučink firemních týmů, manažerů a sportovců v ČR.      

Jiří Kastner talent guide academyJiří Kastner talent guide academy

Rozhovor s Jiřím Kastnerem o meditaci, mentálním koučinku, dobrovolnictví a české mentalitě.
 
Jak vznikla myšlenka navštívit nejsevernější část Indie, oblast Kašmíru a stát se učitelem na místní škole ?
 
V České republice v rámci služeb a produktů společnosti KASTY.CZ připravujeme firemní akce a eventy v oblasti firemního dobrovolnictví již několik let a vznikla myšlenka rozšířit tuto oblast také o projekty v zahraničí. Velmi nás oslovil projekt Brontosauři v Himalájích  a rádi jsme přijali možnost stát se jeho součástí. Byl to krok jak udělat osobní zkušenost a následně nabídnout našim klientským firmám účast pro jejich zaměstnance a partnery na projektech firemního dobrovolnictví v Himalájích.
 
Druhým důvodem byla možnost doplnit si mé vzdělání v oblasti meditace a mentálního tréninku přímo v chrámech a buddhistických klášterech, kde probíhají tréninky a semináře s obrovskou tradicí a velmi zajímavou formou.
 
Jednou z hlavních výzev bylo vytvořit zážitek z naší přítomnosti pro děti ze školy v Mulbekhu,kde jsem učil tělesnou výchovu.
   
 


Jaké jste si přivezl nejsilnější zážitky ?
Místní děti
Příroda
Chudoba
Kláštery 
Zajímaví lidé
Principy lehkosti lidského bytí a jak přistupovat k dosahování vlastních cílů.
 
A s jakými zajímavými lidmi jste se setkal ?
 
Každý člověk Vás inspiruje a nové prostředí tento fakt ještě více umocňuje. Pro mne osobně bylo velmi zajímavé a obohacující setkání s lektory budhismu, mnichy a obyvateli klášterů, které jsme navštívili.
Neméně inspirativní bylo setkání také s novými lidmi z České republiky a bylo pro mne velmi příjemné strávit čas a řadu nových zážitků s osobnostmi jako je Kateřina Jacques, Martin Bursík ( jejich dcera Noemka .-), David Kraus, Pavel Fanta a další dobrovolníci z České republiky, kteří také vyučovali na škole v Mulbekhu.
 
Do projektu dobrovolnictví v Himalájích se zapojil prý také Váš bratr?
Ano, byla to fajn společná zkušenost a myslím, že právě v takovéto oblasti je člověk rád, že "na to není sám".
S  bráchou spolu již několik let podnikáme a věřím, že řadu věcí vnímáme podobně a i tady bylo dobré zážitky a zkušenostispolu sdílet.
 
 
 

Jsou zkušenosti a zážitky ze severní Indie, Kašmíru a buddhistických klášterů přenositelné k nám do České republiky?
 
Buddhismus mluví o osvícení prostřednictvím utrpení. Myslím, že každý sportovec nebo těžce pracující člověk ( mentálně, nebo fyzicky ) má zkušenost s dobrým pocitem z dřiny a úsilí, které musel odvést pro dosažení svého cíle nebo jen k přiblížení se tomuto cíli. Souvisí to s dobrým pocitem ze zaslouženého. Toho, co si člověk vydře, má tendenci si skutečně vážit a umí s tím pracovat jako s vlastní hodnotou a zkušeností vlastních schopností. V dnešní době "podnikatelských zkratek" k úspěchu a hledání alternativ poctivé dřiny ve sportu je celá řada příkladů,co dělá s psychikou a tělem vědomí nepoctivě získaného, např. vyhoření, osobní komplexy a nemoci. Je celá řada myšlenek, které si každý Čech může z filosofie Buddhismu vzít a od zítřka mu to zlepší život. 
 
Co jste si vyhodnotil jako nejsilnější zážitek nebo podnět pro Vás samotného?
 
Během času strávených v buddhistických klášterech si člověk velmi intenzivně uvědomuje naše neustále "zápaďácké" očekávání, že bude něco jinak (ideálně lépe) a silný tlak, který sami na sebe i naše okolí vytváříme. Toto stále vyšší očekávání a tlak na výkon jsou vlastně velmi kontraproduktivní. Dosáhnout úspěchu nebo vítězství s přijetím aktuálních podmínek, umět je akceptovat a využít je na maximum svou kreativní a poctivou prací, to je cesta k propojení úspěchu, vnitřního klidu a spokojenosti. V oblastech, kde jsme se pohybovali tato moudra nejen slyšíte, ale především tyto životní principy vnímáte z každodenního života kolem Vás. 
 
        
 
Je možné využít východní filosofie a např. buddhismus v naší "západní" firemní praxi?

 
Velmi se mi líbí odpověď Jeho Svatosti Dalajlámy na otázku, co si myslí o přílivu "západních" budhistů, který se sobě vlastní laskavostí a úctou vyjádřil myšlenku, že buddhismus a ani jiné náboženství by neměla být únikovou cestou těm, kteří "doma" neuspěli. "Každý by měl mít za cíl stát se silnou a svému okolí prospěšnou osobností především ve své kultuře a sobě vlastním prostředí, kde má své kořeny."
 
Navštívil jsem kláštery, kde je možné absolvovat programy a semináře pro poznání buddhismu a jeho prolínání s dalšími tedy i západními kulturami. Zde jsem si potvrdil, že buddhismus je především práce jednotlivce sám na sobě cestou poznání a meditací. Záleží tedy na každém samotném a je jedno z jaké kultury či země pochází.
Na řadu otázek spojených s hledáním osobní spokojeni a vnitřního klidu umí buddhismus velmi jednoduše a srozumitelně odpovědět a co si myslím, že je velkou inspirací, je velmi pozitivní přístup k životu, druhým lidem a motivace se neustále zlepšovat a skrze sebe dělat lepším i své okolí. Řada knih, které jsem přečetl o firemním managementu, leadershipu a motivaci mi teď vyznívají,jakoby byly opsané z buddhistických manter.
Pro získávání zkušeností s buddhismem a meditací může stejně jako mě být i dalším "zápaďákům" sympatická forma meditace prostřednictvím golfu a golfového švihu, ve kterém je skryto řada krásných alegorií, jak zvládat vlastní bytí a lidský život.
 

 
 
Zbyl Vám čas také na klasické cestování ?


Během pěti týdnů jsme zvládli řadu treků a výprav. Kromě treků do hor jsme využili v Indii asi nejpraktičtější dopravní prostředek motocykly Royal Enfield a navštívili jsme řadu krásných míst, nejvyšší průsmyk světa himálajský Khardung La ležící 5 680 metrů nad mořem a krásná cesta byla také k jezeru Pangong Tso, které jenejvětší jezero v Himalájích. Nachází se v nadmořské výšce 4250 m.n.m. Jezero je 134 km dlouhé a z jedné třetiny se nachází v Indii v Ladákhu a zbývající dvě třetiny leží v Číně v Tibetské autonomní oblasti.   Mezi nejsilnější cestovatelské zážitky patří určitě dny strávené v Dillí a výstup na vrchol Stok Kangri 6 125 m.n.m.
Návštěva šesti nádherných klášterů a absolvování kurzů o buddhismu, meditaci a osobním rozvoji to vše velmi příjemně propojuje do jedinečné životní zkušenosti, kterou každému doporučuji.
 
Cestování v této oblasti mi dalo spoustu nových podnětů pro mou práci kouče a mentálního trenéra vrcholových sportovců, manažerů a majitelů firem a znovupotvrzení, že pro všechny, kteří chtějí být dlouhodobě úspěšní je společné:
- jasný cíl a vnitřní disciplína,
- poctivá práce a pozitivní přístup,
- neustálý rozvoj sama sebe,
- pokora a trpělivost !

Autor: Jiří Kastner | neděle 22.9.2013 10:46 | karma článku: 7,13 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Jiří Kastner

Fyziomeditace mne nadchla !

Celý život se pohybuji ve světě sportu, ať už vrcholového nebo kondičního a rekreačního. Pro vlastní udržení kondice jsem zkusil hodně tradičních i alternativních forem cvičení. Ale zkušenost s lekcí FYZIOMEDITACE mne dokázala překvapit - pozitivně !

24.11.2013 v 22:37 | Karma: 5,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Osobní

Jiří Kastner

Jak být druhým pozitivním zážitkem ?!

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

24.11.2013 v 0:05 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Moudrost, poznání a vzorce úspěchu

Jaké hodnoty musí člověk do svého života zařadit, aby s největší pravděpodobností naplnil vzorec úspěchu k pozitivnímu výsledku a vnitřní spokojenosti ? Jaké lidské hodnoty a vzorce chování vedou k úspěchu a pocitu štěstí ?

30.9.2013 v 20:35 | Karma: 7,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

AFS - tělesná výchova ve škole v Himálajích v Malém Tibetu

Historicky první výuka tělesné výchovy dětí na škole v Mulbekhu !!! Mgr. Jiří Kastner, MBA, předseda představenstva Asociace firemních sportů, o.s. a iniciátor řady projektů v oblasti firemního dobrovolnictví se stal součástí skupiny dobrovolníků, kteří vyráží s organizací Brontosauři v Himálajích v červenci pomáhat do školy v Malém Tibetu.

5.5.2013 v 22:41 | Karma: 5,55 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kastner

Vedení klubu se po sérii deseti porážek obrátilo s radou o pomoc na

Vedení klubu se po sérii deseti porážek obrátilo s radou o pomoc na mentálního trenéra Jiřího Kastnera a jeho působení na družstvo si zatím nemůže vynachválit.

7.4.2013 v 1:39 | Karma: 4,89 | Přečteno: 403x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 461x
Mgr. Jiří Kastner, MBA

jiri.kastner@kasty.cz

Jiří Kastner pracuje s manažery, majiteli firem a sportovci jako osobní kouč a mentální trenér pro rozvoj jejich osobnosti, psychickou připravenost a odolnost s cílem úspěchu v jejich činnosti a duševní spokojenosti v osobním životě.

Jiří Kastner je zakladatel a člen představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, která sdružuje firmy a organizace, které podporují sport a tělovýchovu u svých zaměstnanců a v České republice obecně.

Seznam rubrik