Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dát české firmy do pohybu?

 V roce 2010 byla založena Asociace firemních sportů, která pod záštitou Ministerstva zdravotnictví organizuje řadu mezifiremních soutěží a pozitivně ovlivňuje firemní kultury směrem k týmové atmosféře, nadšení k reprezentaci své firmy a hodnotám FAIR PLAY BUSINESS. Největší setkání firemních týmu z České republiky pořádané AFS ČESKÉ SPORTOVNÍ FIREMNÍ HRY www.csfh.cz

České sportovní firemní hry Jiří Kastner

Jak dát české firmy do pohybu?

 V roce 2010 byla založena Asociace firemních sportů, která pod záštitou Ministerstva zdravotnictví organizuje řadu mezifiremních soutěží a pozitivně ovlivňuje firemní kultury směrem k týmové atmosféře, nadšení k reprezentaci své firmy a hodnotám FAIR PLAY BUSINESSwww.asociacefiremnichsportu.cz

 

Zakladatel  Asociace firemních sportů Mgr. Jiří Kastner, MBA odpovídal časopisu Český byznys.

 

Mgr. Jiří Kastner, MBA

- osobní kouč a trenér mentality

- zakladatel Asociace firemních sportů a organizátor akce České sportovní firemní hry

 

 

Co stálo za vznikem Asociace firemních sportů?

Od roku 1999 jsem v kontaktu s řadou firem, které s námi spolupracují na budování týmové firemní kultury, rozvoji a motivaci zaměstnanců. V rámci společenské odpovědnosti firem se v posledních pěti letech stala velmi aktuální také oblast firemního zdraví a podpory zdravého životního stylu zaměstnanců. V roce 2009 jsme začali pracovat na celorepublikovém setkání těchto aktivních firem na akci České sportovní firemní hry. Ukázalo se, že sport má také obrovskou sílu v oblasti business networkingu a v rámci těchto aktivit začali vznikat spontánní mezifiremní spojení a obchodní kontakty. V roce 2010 jsme se rozhodli dát těmto aktivitám pevnou platformu a založili jsme Asociaci firemních sportů.

 

Jaké má Asociace firemních sportů cíle a co je její hlavní činností?

V rovině čísel jsme si dali za cíl k 100. výročí vzniku republiky v roce 2018 sdružovat 100 aktivních firem s celkovým počtem nejméně 100 000 zaměstnanců - firemních sportovců.

Hlavním cílem AFS je sdružovat úspěšné firmy, které podporují zdravý životní styl svých zaměstnanců a sport v České republice.

Naše činnost se orientuje jak na organizaci mezifiremních sportovních eventů, ale organizujeme i řadu interních firemních akcí v oblasti firemního sportu a firemního zdraví. Připravujeme přednášky, workshopy a semináře na téma firemního zdraví. Na pohyb a zdraví navazujeme v rovině firemních kultur myšlenkou FAIR PLAY BUSINESS. Stojíme si za názorem, že sport pozitivně ovlivňuje osobní i týmový charakter a věříme, že firmy se sportovní firemní kulturou mají blíže k fair play hodnotám i při své činnosti ve světě businessu.

 

Vy sám pracujete jako osobní kouč manažerů, majitelů firem ale také vrcholových sportovců a reprezentantů České republiky. Jak funguje propojení sportu a businessu?

Některé z našich seminářů se odehrávají pod heslem Business is Sport. Myslím, že obě tyto oblasti lidské činnosti mají hodně společného. Pro úspěch v obou je nutná svědomitá příprava, tvrdá práce a mentalita vítěze. Myslím, že i proto si vrcholoví sportovci, kteří se účastní našich akcí tak dobře rozumí s firemními sportovci. Při koučinku manažerů a sportovců často řešíme podobné osobní výzvy a trénink osobní mentality je velmi důležitý jak pro sportovce tak pro manažery a firemní týmy.

 

Je možné říci, které typy firem, odvětví nebo zaměstnanců jsou v oblasti firemního sportu aktivnější?

Velmi těžko rozdělovat. Naopak je skvělé sledovat jak finanční ředitel bojuje za svou firmu v tenise, chlapy z výroby dělají maximum ve fotbalovém turnaji a dámy z účtárny válcují ve jménu svého firemního loga ostatní týmy v ping-pongu. Večer všichni společně slaví své úspěchy a velmi emotivně prožívají sounáležitost týmu ke své firmě a logu.  Velmi příjemným překvapením pro mne je akce Maminy Cup www.maminycup.cz , kam jsou svými zaměstnavateli zvány firemní maminky a zaměstnankyně na mateřské dovolené. Jejich aktivita během roku a atmosféra na akci samotné je naprosto skvělá. 

 

 Je v České republice dostatek sportovních a fair play firem?

Češi jsou sportovní národ a týmové hodnoty jsou nám blízké. To se přenáší i do firemního světa. Je pozitivní, že přibývá firem, které nevnímají sport pouze jako volnočasovou aktivitu, ale umí sílu a atmosféru sportu využít pro rozvoj firmy. Sport zcela jednoduchou a účinnou formou nabízí to co řada firem u svých zaměstnanců hledá: nadšení, týmovou spolupráci, vytrvalost, reprezentaci loga své firmy spontánní aktivitu. Mám možnost být v kontaktu s pracovními týmy, které na vzdělávacích kurzech prodělávají školení na týmovou spolupráci, ale nikdy jsem je neviděl tak nadšené a pozitivní jako po dobře odehraném sportovním turnaji nebo závodě například na dračích lodích. Sport je velmi přirozený stimulant hodnot, které se do firem implementují někdy až příliš složitou a nezáživnou formou. I proto firem, které ve firemním sportu nachází jednoduší a efektivnější formu vlastního rozvoje, přibývá.

 

A co když firma nemá ve svých řadách zaměstnanců sportovce ?

Firemní sport není o výkonech, ale o chuti udělat něco pro své zdraví a být součástí pozitivní atmosféry, která okolo sportu dává prostor pro setkání s novými lidmi a navázání nových kontaktů.

Firemního sportovce jsme definovali jako člověka, který má rád sport a  touhu se zdravě hýbat, ale je pro něj limitem pracovní doba. Firemní sport je motivací ke zdravému pohybu nikoli k vrcholovým výkonům. Zapojení do činnosti Asociace firemních sportů není a ani nikdy nesmí být limitováno fyzičkou nebo sportovními dovednostmi. Například i na největší akci firemního sportu České sportovní firemní hry jdou účastníci do některých disciplín „po letech“. Pamatuji si odezvy typu, že skok do dálky absolvovala většina lidí naposledy na střední škole a například curling hrála většina lidí na firemních hrách poprvé v životě. Proto si každý účastník firemních her může zvolit disciplínu dle svého výběru a aktuálních sil. Oblíbený je například noční pokerový turnaj :-)

 

 Jaká je zkušenost s firemním sportem ze zahraničních firem?

Jedním slovem obrovská. V Německu je například registrováno přes 600 000 aktivních firemních sportovců.  Na Slovensku připravují již 16. ročník akce Slovenské firemní hry.

Velmi nás těší, že nás zahraniční organizace podporují a fandí k podobnému rozvoji v České republice. Je nám ctí, že zimní České sportovní firemní hry 2013 proběhnou jako součást Slovenských firemních her - open ve Vysokých Tatrách a setkají se tedy české a slovenské firemní týmy společně. Všechny zveme a budeme rádi, pokud český firemní sport a FAIR PLAY BUSINESS budete s námi reprezentovat i Vy.

 ČESKÉ SPORTOVNÍ FIREMNÍ HRY  -  WWW.CSFH.CZ

Autor: Jiří Kastner | středa 23.1.2013 12:43 | karma článku: 5,91 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Jiří Kastner

Fyziomeditace mne nadchla !

Celý život se pohybuji ve světě sportu, ať už vrcholového nebo kondičního a rekreačního. Pro vlastní udržení kondice jsem zkusil hodně tradičních i alternativních forem cvičení. Ale zkušenost s lekcí FYZIOMEDITACE mne dokázala překvapit - pozitivně !

24.11.2013 v 22:37 | Karma: 5,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Osobní

Jiří Kastner

Jak být druhým pozitivním zážitkem ?!

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

24.11.2013 v 0:05 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Moudrost, poznání a vzorce úspěchu

Jaké hodnoty musí člověk do svého života zařadit, aby s největší pravděpodobností naplnil vzorec úspěchu k pozitivnímu výsledku a vnitřní spokojenosti ? Jaké lidské hodnoty a vzorce chování vedou k úspěchu a pocitu štěstí ?

30.9.2013 v 20:35 | Karma: 7,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Dobrovolnictví, meditace, koučink a česká mentalita

Mgr. Jiří Kastner, MBA, kouč a mentální trenér společnosti KASTY.CZ strávil 5 týdnů v severní Indii, Himalájích, Ladakhu, Kašmíru a Malém Tibetu. Tak jako jsou tyto oblasti krásnou směsicí kultur, náboženství a přírodních podmínek, tak i jeho cesta a dalších členů týmu firmy KASTY.CZ měla několik cílů: I. Vedení výuky na místní škole v Mulbekhu jako forma firemního dobrovolnictví s týmem Brontosauři v Himalájích. II. Meditace, osobní rozvoj, mentální trénink a nové podněty pro koučink firemních týmů, manažerů a sportovců v ČR.

22.9.2013 v 10:46 | Karma: 7,13 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kastner

AFS - tělesná výchova ve škole v Himálajích v Malém Tibetu

Historicky první výuka tělesné výchovy dětí na škole v Mulbekhu !!! Mgr. Jiří Kastner, MBA, předseda představenstva Asociace firemních sportů, o.s. a iniciátor řady projektů v oblasti firemního dobrovolnictví se stal součástí skupiny dobrovolníků, kteří vyráží s organizací Brontosauři v Himálajích v červenci pomáhat do školy v Malém Tibetu.

5.5.2013 v 22:41 | Karma: 5,55 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:08

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 461x
Mgr. Jiří Kastner, MBA

jiri.kastner@kasty.cz

Jiří Kastner pracuje s manažery, majiteli firem a sportovci jako osobní kouč a mentální trenér pro rozvoj jejich osobnosti, psychickou připravenost a odolnost s cílem úspěchu v jejich činnosti a duševní spokojenosti v osobním životě.

Jiří Kastner je zakladatel a člen představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, která sdružuje firmy a organizace, které podporují sport a tělovýchovu u svých zaměstnanců a v České republice obecně.

Seznam rubrik